Fotoğrafçı

Meslek Kodu: 15UMS0499-5
Aktif

0.00

Medya, İletişim ve Yayıncılık meslek grubuna bağlı Fotoğrafçı mesleği için Mesleki Eğitim Kalfalık ve Ustalık Belgesi başvuru ve ön kayıt aktif. Fotoğrafçı için alacağınız Kalfalık ve Ustalık belgesi uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Yurt içinde ya da yurt dışında kullanabilirsiniz.

Aktif

Açıklama

Fotoğrafçı (Seviye 5); İSG, çevre koruma, kalite kural ve yöntemleri çerçevesinde; yetkisi dâhilinde ve tanımlanmış görev talimatlarına göre; fotoğraf çekim süreçlerindeki personeli yöneterek, fotoğraf çekimi hazırlıklarını yürüten, fotoğraf çekim işlemlerini gerçekleştiren, görüntü ve iş bilgilerinin arşivlemesini yapan, fotoğraf makineleri ve çekim ekipmanlarının periyodik bakımlarını sağlayan, fotoğrafçılık ürünlerinin satış işlemlerini izleyip yönlendiren ve mesleki gelişim çalışmalarını yürüten nitelikli meslek elemanıdır. Fotoğrafçı (Seviye 5), çeşitli yöntem, teknik ve ekipmanlarla yürütülen her tür fotoğraf çekim işlerini siparişlere uygun şekilde gerçekleştirir. Hazırlık, çekim, görüntü işleme ve basım süreçlerini ve çekim ekiplerini yönetir ve moda, reklamcılık ve benzeri alanlardaki fotoğraf çekimi işlerinde yer alarak, bu işlerin fotoğraf çekimi ile ilgili hazırlık, çekim ve çekim sonrası süreçlerini planlar, düzenler, yönlendirir ve yürütür. Bu nedenlerle aktif bir ekip çalışması yürütür.

Fotoğrafçı Nedir ve Ne İş Yapar?

Fotoğrafçı, insanların, yerlerin ve olayların fotoğraflarını çekmek için kamera ve diğer ekipmanları kullanarak sanatsal ve ticari amaçlı görüntüler oluşturan yaratıcı profesyonellerdir. Işık, kompozisyon ve teknik unsurlar hakkında derin bir anlayışa sahip olan fotoğrafçılar, dijital düzenleme yazılımlarını kullanarak fotoğrafları geliştirme ve iyileştirme becerilerine sahiptirler. Fotoğrafçılar, çeşitli alanlarda uzmanlaşabilir ve farklı görevler üstlenebilir:

  • Portre, düğün, moda veya ürün fotoğrafçılığı gibi alanlarda uzmanlaşabilirler
  • Stüdyolarda biyometrik ve vesikalık fotoğraf çekebilir, ürün fotoğrafları çekebilir
  • Retouch yaparak fotoğrafların üzerinde iyileştirme yapabilir
  • Düğün, nişan ve mezuniyet töreni gibi organizasyonlarda fotoğraf çekebilir
  • Karanlık odada fotoğrafların negatiflerini tab edebilir
  • Fotoğrafların görüntü kalitesini yükseltmek, siyah beyaz fotoğrafları renklendirmek ve rötuşlamak gibi işler yapabilir

Fotoğrafçılar, mükemmel çekimi yakalayabilmek için çevrelerinin farkında olurken aynı zamanda ekipmanlarını hızlı ve verimli bir şekilde kurabilmelidir. Fotoğraflarının kalitesini etkileyebilecek hava ve ışık koşullarındaki değişikliklere de hazırlıklı olmaları gerekir.

Fotoğrafçı Eğitimi Nasıl Alınır?

Fotoğrafçı olmak için belirli bir eğitim süreci izlenmek zorunlu olmamakla birlikte bazı eğitim ve sertifika programlarına katılmak faydalı olabilir. Üniversitelerin Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Yeni Medya ve İletişim, Radyo, Televizyon ve Sinema gibi bölümlerini bitiren kişiler fotoğrafçı olarak çalışabilir. Ayrıca çeşitli kurs merkezlerinin düzenlediği Fotoğrafçılık Eğitimi’ne katılan kişiler de bu mesleği yapabilir. Fotoğrafçılık eğitimi almak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden eğitim almak
  2. Fotoğrafçılık kurslarına katılmak (6-8 hafta süren kurslar)
  3. Amatör olarak fotoğraf çekmeye başlamak ve deneyim kazanmak
  4. Portfolyo oluşturmak ve iş başvuruları yapmak

Eğitim sonunda katılımcılara ”eğitim sertifikası” ve ”katılım belgesi” verilir. Ancak fotoğrafçılık üzerine eğitim almayan, fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanmayı bilmeyen ve ışık, renk gibi teknik konularda bilgi sahibi olmayan kişiler fotoğrafçı olamaz.

Fotoğrafçılık Mesleği ve İş İmkanları

Fotoğrafçılar, kendi evlerinin rahatlığından açık havada her türlü hava şartlarına kadar çeşitli koşullarda çalışır. Sabır ve yaratıcılık gerektiren bu meslek, doğru anı ve duyguyu yakalamak için çok çalışmayı ve teknik becerileri geliştirmeyi gerektirir. Fotoğrafçılar, çalışabilecekleri çeşitli alanlara sahiptir:

  • Sinema filmi ve dizi projelerinde set fotoğrafçılığı yapabilirler
  • Ulusal ve yerel gazetelerde çalışabilirler
  • Fotoğraf stüdyosu açıp portre, düğün, moda fotoğrafçılığı yapabilirler
  • Kültür sanat dergilerinde çalışabilirler
  • Photoshop ve Retouch uzmanı olabilirler
  • Mağazaların ürün fotoğrafçılığını yapabilirler
  • Özel hastanelerde ve kliniklerde tıbbi – medikal fotoğrafçılık yapabilirler
  • Stüdyo sorumlusu ve fotoğraf editörü olabilirler
  • Videographer olabilirler
  • İnternet sitelerinde içerik editörlüğü yapabilirler
  • Televizyon kanallarında görüntü yönetmeni olabilirler

Bunun dışında organizasyon firmaları, turizm şirketleri, e-ticaret siteleri, reklam ajansları, yayınevleri, okullar gibi pek çok alanda da fotoğrafçılar çalışabilir. Sonuç olarak, fotoğrafçılık yaratıcılık ve teknik beceri gerektiren, çeşitli alanlarda iş imkanları sunan bir meslektir. Eğitim alarak ve deneyim kazanarak fotoğrafçı olunabilir ve bu mesleğin sunduğu fırsatlardan yararlanılabilir.

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Fotoğrafçı” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir